Δευτ. - Κυρ. 09:00 - 21:00 +30 213 20 81 000
Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία
Απογευματινά Ιατρεία

Αιμοδοσία

Η Αιμοδοσία στο Τζάνειο στεγάζεται στο ισόγειο του Νέου Κτηρίου.

Τηλέφωνα: 2104592756, 2104513674

FAX: 2104592757

email: aimodosia1@tzaneio.gr

Ωράριο Αιμοληψιών:

Καθημερινά: 08:30 π.μ. – 15:00 μ.μ.

Σάββατο, Κυριακή και Επίσημες Αργίες: Κλειστά

Καλό είναι να γνωρίζεις!

  • Μπορείς να δίνεις αίμα κάθε τρεις μήνες.
  • Η προσεκτική κι ειλικρινής συμπλήρωση του ερωτηματολογίου διασφαλίζει όχι μόνο τον μελλοντικό αποδέκτη του αίματος, αλλά και τον ίδιο τον αιμοδότη.
  • Η ποσότητα του αίματος που δίνεις είναι περίπου 400ml. Ο όγκος του αίματος (πλάσμα) αναπληρώνεται μέσα σε 24 ώρες, τα ερυθρά στις επόμενες 50-60 κι ο σίδηρος μέσα σε 6-8 εβδομάδες.
  • Η διάρκεια της αιμοδοσίας κρατάει συνολικά 20- 30 λεπτά μαζί με την συμπλήρωση του ερωτηματολογίου και την ιατρική εξέταση, η ίδια η αιμοδότηση κρατάει περίπου 10 λεπτά.
  • Το αίμα που δίνεις διατηρείται 35 ή 42 ημέρες κι ελέγχεται για ηπατίτιδα Β και C, για HIV και σύφιλη (σε περίπτωση θετικών ή αμφίβολων αποτελεσμάτων, ενημερώνεσαι εμπιστευτικά για επανέλεγχο μέσω ταχυδρομείου ή στο νούμερο του τηλεφώνου που έχεις αφήσει για επικοινωνία).
  • Για κάθε αιμοδοσία χρησιμοποιούνται αποστειρωμένα υλικά μιας χρήσης.
  • Προσφέροντας μία μονάδα αίματος μπορείς να σώσεις τρεις ζωές.
  • Έρευνες έχουν δείξει ότι το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί αίμα, ενώ μόνο το 1,5% του πληθυσμού είναι αιμοδότες.

Οι συστηματικοί εθελοντές αιμοδότες αποτελούν ασφαλέστερη πηγή αίματος από τους δότες αντικατάστασης.

Προϋποθέσεις Αιμοδοσίας

  • Είσαι από 18-65 ετών.
  • Ζυγίζεις πάνω από 50 κιλά.
  • Είσαι υγιής κι ελεύθερος συμπτωμάτων, ακόμα κι από απλό κρυολόγημα, και δεν λαμβάνεις κάποιο αντιβιοτικό τις τελευταίες 7 ημέρες.
  • Εάν δεν έχεις κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας (καρδιοπάθεια, καρκίνο, αιμορραγική διαραχή, επιληψία, ηπατίτιδα κτλ).
  • Εάν δεν έχεις κάνει κάποιο χειρουργείο τους τελευταίους  τέσσερις  μήνες.
  • Εάν δεν έχεις κάνει κάποιο tattoo ή piercing τους τελευταίους τέσσερις μήνες.
 

Πριν την Αιμοδοσία

  • Να έχεις κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ.
  • Να έχεις φάει ένα ελαφρύ πρωινό (πρωινή αιμοδοσία) ή ένα ελαφρύ γεύμα 3 ώρες πριν την αιμοδοσία (μεσημεριανή αιμοδοσία).
  • Να πίνεις πολλά υγρά (όχι αλκοολούχα) πριν και μετά την αιμοδότηση σου.

Μετά την Αιμοδοσία

  • Να μην καπνίσεις κι οδηγήσεις για μία ώρα.
  • Να μην σηκώσεις βαριά αντικείμενα το πρώτο 24ωρο.
  • Να κρατήσεις το επίδεσμο στο χέρι σου, στεγνό και καθαρό για λίγη ώρα.
  • Να ξαπλώσεις ανάσκελα και να σηκώσεις τα πόδια ψηλά, εάν αισθανθείς αδυναμία ή ζάλη.

Εξετάσεις που πραγματοποιούνται στο κέντρο αιμοδοσίας

  • Ομάδες Αίματος-Φαινότυπος- Rhesus
  • Ερυθροκυτταρικά Αντιγόνα
  • Έμμεση Coombs
  • Άμεση Coombs
  • Ψυχροσυγκολλητίνες
  • Συμβατότητα

Περισσότερα:

Οι αιμοδότες όταν προσέρχονται για αιμοδότηση, θα πρέπει να προσκομίζουν απαραιτήτως, έγγραφα που να αποδεικνύουν την ταυτότητά τους όπως Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή Βιβλιάριο Υγείας ή Άδεια Παραμονής ή Άδεια οδήγησης και οπωσδήποτε το ΑΜΚΑ τους.

Είσαι μεταξύ 18 και 65 ετών.  Μπορείς σε ειδικές  περιπτώσεις και εφόσον ο ιατρός το επιτρέπει να δώσεις αίμα εάν είσαι 17 ετών ή πάνω από 65,  μάθε λεπτομέρειες .

Ζυγίζεις πάνω από 50kg.  Στις περισσότερες περιπτώσεις εάν είσαι κάτω από 50 Kg, μπορεί να μην είναι ασφαλές να προσφέρεις αίμα.

Είσαι υγιής . Το αίμα από έναν άρρωστο άνθρωπο ή κάποιον που παίρνει φάρμακα μπορεί να έχει αρνητικές συνέπεις για αυτόν που θα το πάρει. Δεν θα μπορέσεις να προσφέρεις αίμα εάν είχες στο παρελθόν ίκτερο ή ηπατίτδα, ή εάν είχες κάποια μορφή καρκίνου, καρδιοπάθειας, επιληψία η κάποια αιμορραγική διαταραχή. Εάν έχεις ερωτήσεις για κάποια συγκεκριμένα φάρμακα που παίρνεις επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας.

Εχεις ασφαλή τρόπο ζωής. Πράγματα και συμπεριφορές που θεωρούνται υψηλού κινδύνου, όπως η λήψη ουσιών, πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, τατουάζ ή  piercings που έγιναν τους τελευταίους 6 μήνες. Για την δική σου ασφάλεια δεν μπορείς να προσφέρεις αίμα εάν κάνεις πρωταθλητισμό και προετοιμάζεσαι για κάποιο μεγάλο αθλητικό γεγονός ή εάν κάνεις κάποιο επικίνδυνο επάγγελμα.

Είσαι αποφασισμένος να βοηθάς τους άλλους.  Τόσο απλά.

Υπάρχουν στιγμές που ακόμη και ο πιο υγιής άνθρωπος δεν πρέπει να προσφέρει αίμα.

Πριν έρθεις στην αιμοδοσία, διάβασε για αυτά που μπορεί να μην σου επιτρέπουν προσωρινά να προσφέρεις αίμα. Εάν δεν είσαι σίγουρος ότι επιτρέπεται να δώσεις αίμα, σε προσκαλούμε να επικοινωνήσεις μαζί μας ή ρώτα τον υπεύθυνο της αιμοδοσίας.

Το ερωτηματολόγιο του αιμοδότη

Η υγεία και η ασφάλεια των αιμοδοτών είναι τόσο σημαντική όσο και η ασφάλεια των ασθενών που μεταγγίζονται, για αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι δεν κινδυνεύεις όταν προσφέρεις αίμα. Για αυτό θα σου ζητηθεί να συμπληρώσεις ένα ερωτηματολόγιο (ιστορικό) κάθε φορά που θέλεις να προσφέρεις αίμα. Σε ευχαριστούμε  και σε παρακαλούμε να συνεχίσεις να προσφέρεις αίμα όσο συχνά επιτρέπεται και μπορείς.Έλεγξε πότε οργανώνεται αιμοδοσία κοντά στην περιοχή σου, και διάβασε προσεκτικά για τους παράγοντες  που μπορεί να μην σου επιτρέψουν να προσφέρεις το αίμα σου.

Δεν έχεις προσφέρει ποτέ αίμα, αλλά θέλεις οπωσδήποτε να το κάνεις;

Εάν έχεις ήδη πάρει την απόφαση να προσφέρεις αίμα και δεν μπορείς να περιμένεις τότε επικοινώνησε μαζί μας τώρα για να βρεις που είναι το πιο κοντινό σε εσένα μέρος για να αιμοδοτήσεις. Πριν από αυτό μάθε τα βασικά κριτήρια επιλογής των αιμοδοτών, φάε κάτι ελαφρύ μέσα στις επόμενες τρείς ώρες πριν δώσεις αίμα και φέρε μαζί σου την ταυτότητα σου και το ΑΜΚΑ. Θα σε δούμε σύντομα !

Θα ήθελες να προσφέρεις αίμα, αλλά ακόμη δεν έχεις αποφασίσει;

Έρευνες έχουν δείξει ότι ενώ το 75% του πληθυσμού μπορεί κάποια στιγμή της ζωής του να χρειαστεί  μετάγγιση αίματος μόνο ένα μικρό ποσοστό περίπου 1,5% είναι αιμοδότες. Δεν φαίνεται σωστό, έτσι δεν είναι ; Εάν είσαι υγιής, το πιθανότερο είναι ότι μπορείς να προσφέρεις αίμα και έτσι να βοηθήσεις και εσύ να βγουν τα νούμερα. Με μία μόνο αιμοδοσία μπορείς να σώσεις τρείς ζωές, χωρίς να σου κοστίσει τίποτα. Μάθε περισσότερες λεπτομέρειες διαβάζοντας τα κριτήρια επιλογής αιμοδότη και μετά βρες το πλησιέστερο σημείο σε σένα προκειμένου να προσφέρεις αίμα.

Η μήπως φοβάσαι τις βελόνες;

Εάν δεν το έχεις κάνει ποτέ, το να προσφέρεις αίμα μπορεί να ακούγεται τρομακτικό. Τα καλά νέα είναι ότι πολλοί άνθρωποι σαν εσένα ξεπέρασαν τους φόβους τους και ανακάλυψαν ότι το να προσφέρεις αίμα δεν είναι και τόσο τρομερό. Στην χειρότερη περίπτωση πρόκειται για ένα μικρό και γρήγορο τσίμπημα, είναι αυτό τόσο σημαντικό ώστε να μην σου επιτρέπει να σώσεις τρείς ανθρώπους; Μάθε τι ακριβώς θα συμβεί ξεκινώντας από την συμπλήρωση του ιστορικού μέχρι την στιγμή που θα σε κεράσουμε φρυγανιά και πορτοκαλάδα. Έχουμε επίσης και απαντήσεις για τις πιο συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν στην σελίδα  συχνές ερωτήσεις .

Βρείτε γιατρό

Εξωτερικά Ιατρεία

Οδηγίες προσέλευσης

Ραντεβού εξ. Ιατρείων

Τηλ. 1535

Επείγοντα

ΕΚΑΒ 166